We love nature – Vi passer på det, vi elsker

Vestkysten er et sandt ferieparadis, der charmerer og inspirerer feriegæster i alle aldre. Hos Esmark brænder vi for at bevare vores smukke natur, og vi vil gerne have dig med på holdet, så vi sammen passe på naturen.

Hos Esmark elsker vi mennesker og natur

Med vores motto “We love nature” lægger vi vægt for at værne om naturen, så kommende generationer også får mulighed for at kan nyde den. Her på siden finder du en lang række nyttige informationer om floraen og faunaen i vores ferieområder og de initiativer, der er med til at bevare naturen.

Beskyttelse af klitterne

Glæde på ferien: Vestkysten med sine smukke klitter giver mulighed for at slappe af.

Beskyttelse af klitterne

Langs den jyske vestkyst er klitterne ikke kun smukke sandbjerge og naturvidundere, men de spiller også en afgørende rolle i bevarelsen af klitlandskabet. For at vi kan bevare den skønne natur, investerer de lokale kommuner og beboere utallige arbejdstimer i at vedligeholde landskabet. Du kan læse mere om klitterne og klitfredning her. 

Hvordan kan du hjælpe?

  • Følg stierne: Når du går gennem klitterne, skal du bruge de afmærkede stier ved de skiltede strandopgange. Ved at undgå at træde uden for stierne beskytter du den sarte beplantning i klitterne og forhindrer uønsket forskydning af sand.

  • Hold hunden i snor: Hunde må meget gerne gå i klitterne, men de skal være i snor til enhver tid. Hvis hunde ikke er i snor, kan de være med til at ødelægge plantelivet og forstyrre dyrelivet, når de løber frit rundt i klitterne.

  • Grav kun på stranden: Hvis du gerne vil grave i sandet, er det bedst at gøre det på stranden, så du ikke ødelægger klitternes struktur. Undgå også aktiviteter, der kan ruske for meget i det fine klitsand.

  • Undgå åben ild: Det er bedst, hvis man ikke tænder bål eller griller i klitterne, da det er til stor fare for marehalm og det omkringliggende område på grund af brandfare.

  • Efterlad ingen spor: Det er vigtigt at tage alt dit affald med hjem fra en tur på stranden. Affald ødelægger ikke alene kun landskabet, men kan også være til fare for dyrelivet i klitterne.

Dyreliv i sommerhusområder

I vores skønne natur kan du møde ræve, egern, harer og endda større vilde dyr som kronhjorte, hjorte og rådyr. Ofte krydser dyrene også vores sommerhusområder – en fantastisk oplevelse i sig selv! Husk, at du ikke må fodre dyrene, og du skal holde afstand, så du ikke forstyrrer deres naturlige adfærd. Hvis du er heldig, kan du fange et glimt af dem på billede eller video, men gå aldrig for tæt på.

hjort-sommerhus

Det er vigtigt, at vi passer på dyrenes levesteder og undlader at fordre dem. De må nemlig ikke vænne sig til menneskeføde, da det kan være skadeligt for dem – mad som brød eller pasta er ikke en del af deres naturlige kost. Dyrene finder alt, hvad de behøver, i naturen langs vestkysten. Og husk, at vilde dyr kan blive aggressive, hvis de føler sig truet.

Sæler på stranden

Sæler og deres unger besøger ofte strande langs Vesterhavet, når de enten skal hvile sig eller vente på deres mødre. Det er ikke unormalt, hvis de bliver liggende i flere timer, før de bevæger sig ud i havet igen.

Når du støder på sæler ved vestkysten, er det en god ide at holde god afstand. Vi skal undgå at forstyrre eller røre ved dem, da det kan stresse dem og endda forhindre mødre i at vende tilbage til deres unger.

Hvis du ser den samme sæl flere dage i træk på samme sted, eller hvis du kan se, at den er skadet, bør du kontakte Dyrenes Beskyttelse på tlf. 18 12 eller Fiskeri-og Søfartsmuseet i Esbjerg på tlf. 76 12 20 00. Det er også en god ide at notere det nærmeste strandnummer. Hvis du gerne vil vide mere om sæler, kan du læse mere her.

Sæler på en sandbanke

Sæler på en sandbanke på Fanø.

Hugormen

Hugormen er en lille, fredet slange, som kan blive op til en meter lang. Den er let at genkende på sit karakteristiske sorte zigzag-mønster langs ryggen, og så lever den typisk i hede- og klitområder.

I modsætning til den ugiftige græsslange, som har to gule pletter på halsen, er hugormen giftig. Dog er den meget sky og vil ofte hurtigt flygte, når mennesker nærmer sig. Hvis du møder en hugorm på din vandretur, så tag det roligt og hold dig på en sikker afstand for at give den plads til at fortsætte sin vej. Husk at hugormen kun bider, hvis den føler sig truet, eller hvis man kommer for tæt på den.

De fleste hugormebid er harmløse og ofte uden symptomer. Men da kroppens reaktion på et bid kan variere fra person til person, er det vigtigt at søge lægehjælp eller kontakte en dyrelæge, hvis du, dit barn eller din hund skulle blive bidt.

Lyngblomst og lyngbrand

Når lyngen blomstrer i Danmark, er det takket være de ideelle forhold på Vestkysten. Den sandede jord og det friske kystklima ved Vesterhavet skaber de bedste betingelser for lyngens blomstring. Fra juli til september, i sensommerens måneder, er det et vidunderligt syn at opleve hederne, der lyser op i lilla og pink nuancer. Hvis du går en tur i hederne, er det vigtigt, at du holder dig til de afmærkede stier for at beskytte både planteliv og dyreliv.

Lyngen blomstrer

Når lyngen blomstrer langs vestkysten, forvandler landskabet sig til et hav af lilla og violette blomster.

Langs vestkysten foretager brandvæsenet ofte kontrollerede afbrændinger af lyng i hedeområderne om foråret og nogle gange også om vinteren. Disse afbrændinger hjælper ikke kun med at bevare de karakteristiske smukke heder, men spiller også en vigtig rolle i forhold til at styrke biodiversiteten, også er de med til at skære ned for risikoen af store hedebrande.

Efter en brand vokser heden hurtigt op igen og blomstrer ofte endnu mere frodigt året efter. Skulle du under en tur i naturen støde på en brand og være i tvivl om, hvorvidt den er kontrolleret, tøv ikke med at kontakte brandvæsenet på 112 for at være på den sikre side. Du kan læse mere om lyngblomsten her.

Brandbeskyttelse i naturen

Det er vigtigt at være opmærksom og forsigtig, når du nyder naturen, for at undgå at starte en brand – særligt i de tørre perioder. Du skal være ekstra forsigtigt med de materialer, der kan brænde, og være ekstra opmærksom, når du griller. Brug kun åben ild, som bål og grill, på de indrettede områder og sørg altid for at have vand eller et andet middel klar til at slukke ilden. Og husk, aldrig at forlade din grill, når den er tændt.

Når du færdes i naturen, så hold dig kun til de afmærkede stier og undgå at køre igennem tørre og tætte områder for at mindske risikoen for gnister fra friktion, som kan starte gnister og starte en brand. Undlad også at parkere din bil i områder med højt græs, og sørg for at efterlade nok plads til store udrykningskøretøjer – mindst 3 meter i bredden og 3,4 meter i højden.

Hold øje med den aktuelle brandrisiko i området, og hvis du ser enhver form for røg og brand, så ring straks ikke til 112. Du kan læse mere om brandfare i naturen her.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan vi arbejder med bæredygtighed, kan du læse mere i vores “We love rapport“.

Find sommerhus

Ankomst